Tekenaar, illustrator en auteur Janosch

Overzichtstentoonstelling Janosch Hamburg

Overzichtstentoonstelling

In maart 2021 werd de tekenaar, illustrator en auteur ‘Janosch’ negentig jaar. Reden voor Het Museum für Kunst und Gewerbe in Hamburg om zijn leven te vieren met een speelse overzichtstentoonstelling. Als liefhebber van illustratie voor mij een goede reden deze tentoonstelling bezoeken. Eind januari was ik dan ook in mijn geliefde Hamburg voor een bliksembezoek.

Kleine beer en kleine tijger

Janosch is de pseudoniem van Horst Eckert en is wellicht het meest bekend om zijn personages Kleine Beer en Kleine Tijger. De 300 boeken die hij heeft gemaakt zijn in zo’n 40 talen vertaald waarvan meer dan 12 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Dieren en speelgoedbeesten spelen in Janosch’ werk vaak de hoofdrol. Je kent wellicht wel het met geel en zwart gestreepte houten speelgoedbeest dat als een toeschouwer vaak in zijn tekeningen terugkomt. Zijn figuren hebben vaak een emanciperende rol.

De wereld waarin de figuren van Janosch’ leven is echter niet alleen maar mooi. En dit is precies waarom de personages verschillende, vaak wijze strategieën ontwikkelen om met het leven om te gaan. Zie het als een ode aan ‘de kunst van goed leven’.

Overzichtstentoonstelling Janosch Hamburg Overzichtstentoonstelling Janosch Hamburg

Ongewone meubels en ruimtes

De speelse tentoonstelling nodigt met ongewone meubels en ruimtes uit tot een humoristische dialoog met het werk van Janosch. Zo kun je bijvoorbeeld op de grond gaan liggen en zijn werk van dichtbij bekijken met een verrekijker. In het zwembad luister je naar teksten van Janosch, voorgelezen door mensen uit de wereld van entertainment en cultuur. Of je betreedt het ansichtkaartenbos waar je een kaartje kunt versturen met als thema de kunst van goed leven.  

De tentoonstelling is in mijn optiek een waar feestje. Al was het maar omdat je je liggend, luisterend of klimmend in de wereld van Janosch kunt onderdompelen.

De tentoonstelling is nog t/m 13 maart te zien. Check de site voor de huidige regels rondom corona.

Adres
Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg
Steintorplatz
20099 Hamburg

Bron: Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg & Lemniscaat.

PS: liefhebber van Studio Drift of Chinees porselein? Dan heb je nog een goede reden om dit museum te bezoeken. De installaties van Studio Drift zijn te zien t/m 8 mei en het prachtige Chinese porselein kun je t/m 20 augustus bekijken.
 

Studio Drift HamburgGeef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.