Pride Amsterdam

Vandaag barst Pride Amsterdam 2017 los. Jeeeeej! Een Pride Walk en Pride at the Park zijn het startshot van ruim een week festiviteiten rondom het thema This Is My Pride. Volgens de organisatie gaan we dit jaar “back to basic”. Een goed idee om zo nu en dan even stil te staan bij waarom we ook al weer iets doen. LHBTI’s hebben in Amsterdam de vrijheid te leven zoals ze willen en dat wil ik graag zo houden. Daarom wordt er ook aandacht gevraagd voor de persoonlijke strijd die LHBTI’s (nog steeds) voeren, om te kunnen zijn wie ze zijn. Laten we eerlijk zijn, ook in Nederland staat de tolerantie en acceptatie van de LHBTI’s onder druk en daar moet blijvend aandacht voor gevraagd worden. Anders gezegd: Hey! I’m here, I’m queer, get used to it!

Pride Amsterdam 2017

Regenboogvlag

Een van de meest populaire uitingen van de LHBTI-gemeenschap is de regenboogvlag. Ook hier geldt: back to basic. Want waarom hebben we die vlag eigenlijk? De Amerikaanse vlagontwerper en homorechtenactivist Gilbert Baker, ontwierp in 1978 de regenboogvlag voor een vrijheidsdag voor homoseksuelen in San Francisco. De eerste twee vlaggen, die gemaakt werden voor het evenement in San Francisco, werden door dertig vrijwilligers met de hand geverfd en in elkaar genaaid.

Rainbow flag creator Gilbert Baker

Leve de diversiteit!

De verschillende kleuren symboliseren diversiteit in de homoseksuele gemeenschap. Sinds de jaren negentig vertegenwoordigd de vlag de LGBT (lesbische, homo, biseksuele en transgender) -gemeenschap. Onlangs is daar de I van intersekse aan toegevoegd en de Q van queer. De term queer wordt sinds enkele jaren gebruikt door mensen die hun seksuele voorkeur liever niet in een hokje plaatsen.

Photo credit: Amsterdam Photo Club / Kjell Leknes & Jeroen de Jongh

Stonewall-rellen

Op de 25ste verjaardag van de Stonewall-rellen, die in 1994 in New York werd gehouden, werd een ruim anderhalve kilometer lange regenboogvlag getoond. Na de parade werd de vlag symbolisch in stukken geknipt en sindsdien over de hele wereld gebruikt. Oorspronkelijk werd de vlag met acht kleuren gemaakt maar roze en turquoise werden om productieredenen verwijderd. Sinds 1979 bestaat de vlag dus uit zes gekleurde strepen. De vlag volgt het natuurlijke kleurenpatroon van een regenboog en begint dus met de kleur rood.

Original Rainbow flag

Betekenis kleuren

Naast de symboliek van een gemengde LGBT-gemeenschap, zijn de kleuren ook gekozen om de betekenis van hun kleur: leven (rood), genezing (oranje), zonlicht (geel), natuur (groen), harmonie / vrede (blauw) en geest (violet). De verwijderde kleuren stonden voor seksualiteit (roze) en kunst / magie (turquoise). Eind jaren tachtig en begin jaren negentig werd soms een zwarte streep gebruikt om de slachtoffers van aids te vertegenwoordigen.

Pride Amsterdam 2017 | Photo: Michael Boulogne

Botenparade

Een van de hoogtepunten van Pride Amsterdam is de botenparade. Ik heb al menig keer mogen meevaren. Ook dit jaar vier ik mijn vrijheid om te zijn wie ik wil zijn, samen met mijn lief al varend door de grachten van Amsterdam. Vier je het met me mee? De boten starten hun route in Oosterdok en eindigen via de Nieuwe Herengracht, Amstel, Prinsengracht in de Westerdok. De eerste boot vertrekt om 13.00 uur bij de Oosterdok en de laatste boot sluit de parade om 17.00 uur bij de Westerdok. Klik hier voor het volledige programma van Pride Amsterdam. Wel zwaaien hè!



Eén reactie op “Pride Amsterdam”

  1. Ans Kolk Hummel schreef:

    Zijn zo trots op jou❤️?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.