Upcycle 2.0
Ik ben wel van het hergebruik. Niet voor niets heb ik twee kasten (en nog wat dozen) vol met servies uit de vorige eeuw, koester ik mijn Freitagtas en breng ik als het even kan mijn kleding naar een daarvoor bestemde container of winkel voor hergebruik. Leuke bijkomstigheid: upcycle en recycle scheelt een berg (afval).
Repair Cafe
Als iets stuk is zijn we snel geneigd het weg te gooien. Je kunt echter ook met je kapotte koffiezetter of kruimeldief naar een Repair Café. Er is er vast wel een bij jou in de buurt waar vrijwilligers hun uiterste best doen je apparaat te redden van de vuilnisbelt. Zo’n Repair Café is overigens een Nederlandse uitvinding. In 2009 werd de eerste opgericht in Amsterdam. Inmiddels zijn er wereldwijd ruim zevenhonderd. Samen voorkomen zij per jaar 200.000 kilo afval.
Match made in heaven
Dat ook designers en kunstenaars de kunst van het hergebruik hebben ontdekt bewijst o.a. de Zweedse kunstenares Ulla Stina Wikander. Zij heeft een voorliefde voor het betere naaldwerk en vintage. Combineer de twee en je krijgt een match made in heaven. Upcycle 2.0 zeg maar. Ze verpakt gevonden voorwerpen in kleurrijke borduurwerken. Borduurwerken die je oma aan de muur had hangen. Het melkmeisje, een nest jonge honden of een herderstafereel maar dan in kruissteken. Door hun geïllustreerde bekleding krijgen de stijve gebruiksvoorwerpen plotseling een warme en gezellige uitstraling. Wikander geeft ze simpelweg een nieuw leven.
Gewoon wordt buitengewoon
De retro-objecten komen uit de jaren ’70. Ze worden gematcht met borduurwerk dat minstens zo oud is of soms wel ouder. “Ik heb door de jaren heen veel borduurwerken verzameld,” zegt Wikander, “en door ze in een nieuwe context te plaatsen veranderen ze.” Plaats de objecten naast elkaar en je krijgt inderdaad een botsing van patronen. Maar het misstaat niet, in tegendeel. “De objecten veranderen van karakter naar gelang hun ‘stijl’ maar het effect is altijd hetzelfde: gewone voorwerpen worden buitengewoon door deze kleurrijke toevoeging.”
PS: ben jij ook voor het verkleinen van de afvalberg, het behouden van kennis over repareren en het versterken van de sociale cohesie? Bezoek dan vooral de site van het Repair Café voor een café bij jou in de buurt.
Geef een reactie