Retailbeurs showUP

Zondag bezocht ik showUP, een vakbeurs voor woonaccessoires en cadeau-artikelen. Fijn hoor. Dit was alweer de achtste editie. In 2013 begonnen als (tegen)reactie op de retailbeurs in Utrecht en inmiddels uitgegroeid tot een volwassen beurs met zo’n 250 deelnemers uit binnen- en buitenland. Allicht vind je er bekende merken maar ook startende labels en jonge ontwerpers zijn van de partij.

Insect Elke vd BergKijken, kijken en kiezen

Leuk hoor, 250 deelnemers maar probeer daar maar eens een fatsoenlijk blogbericht van te maken. In andere woorden, probeer maar eens te kiezen als je overvallen wordt door zoveel moois. Als liefhebber van keramiek ga ik me daarom beperken tot twee standhouders. Zo sprak ik met Elke van de Berg van Studio H+E want ik wilde toch wel eens weten of de insecten op haar porseleincollectie nou transfers waren. Elke: “Nee hoor, geen transfers. Ik teken ze met de hand, wat eigenlijk ook sneller gaat. Ik gebruik een potlood waarin glazuur is verwerkt.” Het resultaat is indrukwekkend. Ze komt uit Eindhoven en ik verheug me nu al op de Dutch Design Week in oktober als ik hun studio bezoek en haar aan het werk mag zien.

Insect Elke vd BergInsect Eelke vd Berg50 tinten groen

De trendkleur groen heeft zijn hoogtepunt nog niet bereikt. Gelukkig maar, want van al die tinten groen word ik blij, heel blij. En als het dan ook nog eens gecombineerd wordt met mooie vormen in porselein dan kan ik alleen maar staan kwijlen bij standhouders zoals Studio Ineke van der Werff. Mijn oog viel vooral op de serie Enkel Glas en Opgerold. Huh? Glas? Opgerold? We hebben het toch over keramiek?

Enkel Glas Studio Ineke vd WerffGlas als glazuur

Oké, hier de uitleg: glas dat we in de glasbak gooien wordt gesorteerd, gereinigd en verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Bij het sorteren en schoonmaken van de glasscherven komt ook gruis vrij. Dit glasgruis is sterk vervuild met o.a. keramiek- en metaaldeeltjes en organisch materiaal, waardoor het niet meer gerecycled kan worden tot hoogwaardig glas. De serie Enkel Glas is een serie porseleinen bekers en kommen waar dit afvalglas als glazuur is gebruikt.

Opgerold Studio Ineke vd WerffOpgerold

Elke beker uit deze collectie is uniek door het toevoegen van ijzer en brons tijdens het rollen van de ingrediënten in de glazuur. Vandaar de naam van de collectie: Opgerold. De blaasjes van ijzer (bruin, goud, geel) en brons (groen) vormen organische patronen aan de buitenkant van elke beker.

Opgerold Studio Ineke vd WerffNog veel meer moois

Zoals gezegd was er nog veel meer moois te bewonderen. Bijvoorbeeld de blij-maak-producten van Orla Kiely. Vriendin Miriam van Roomservice13 besteed er deze week aandacht aan op haar blog. Check it out. Ondertussen denk ik er hard over na om aanstaande herfst/winter een basiscursus keramiek te volgen. Heb je tips voor een cursus (liefst omgeving Amsterdam) dan hoor ik graag van je. Alvast bedankt!

Bron, respectievelijk:
harmenelke.nl
inekevanderwerff.nl
om-geving.comGeef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.