Stedentrip Lyon

Voor een stedentrip ga ik meestal richting Duitsland. Nagenoeg nooit naar Frankrijk. Dit keer had ik behoefte aan een citytrip met een redelijke kans op warm weer. Op naar Zuid-Frankrijk, om precies te zijn Lyon, ook wel ‘klein Parijs’ genoemd en rond deze tijd van het jaar kan het daar al gemakkelijk 22 graden worden. On y va!

Citytrip Lyon | Route du soleil

Het is een autorit van ruim 9 uur en dus besloten we op de heenweg een stop-over te maken in Saarbrücken. Cold turkey naar Frankrijk lukt mij niet.

Saarland
Aangekomen in Saarland, waren we nog net op tijd voor de plaatselijke rommelmarkt langs de rivier de Saar. Er werd al driftig ingepakt maar wij scoorden nog net zes soepborden uit 1958 voor weinig. Ooit uitgegeven tijdens de Wereldtentoonstelling in Brussel. Jeeeeej!

Citytrip Lyon |Hotel Am Triller

Voordat we onze smaakpapillen zouden overleveren aan de Franse cuisine genoten we van een degelijke schnitzel in een bierbrouwerij inclusief een lokaal gebrouwen biertje. Saarbrücken is trouwens verder oké, niet spectaculair maar een prima uitvalsbasis als je de nabijgelegen natuur in wilt. Laat dat nou het thema van het hotel zijn: natuur. Maar dan vormgegeven door (in ons geval) een cartoonist. Lokale legenden zijn in illustraties gevat en dienen als omlijsting van je bed. Goed gedaan.

Citytrip Lyon | Mama Shelter

Mama Shelter
In Lyon verbleven we in een minstens zo fijn hotel: Mama Shelter. Een bewezen concept met vestigingen van Istanbul tot Los Angeles. Mama knows what I like! Design hotelkamers tegen een aantrekkelijk tarief, gezellige bars en restaurants voorzien van vintage items en steevast zwembandjes rond de tl-verlichting en schoolbordtekeningen als plafondschildering. Een levendige plek inclusief getatoeëerd en hip personeel. Ook belangrijk: gratis wifi en (voor als het toch regent) gratis films.

Citytrip Lyon | Boulevard

Lyon
Dwars door Lyon stromen twee rivieren (Saône en Rhône) waarlangs het aangenaam toeven is. Voor een eindeloze wandeling langs de boulevard zit je hier goed. Serieus, volgens mijn stappenteller heb ik zeker 10 km per dag gelopen! En ben je het lopen moe, dan huur je heel gemakkelijk een stadsfiets. Als je het goed uitkient fiets je nagenoeg gratis door de stad want het eerste half uur is gratis en de stad heeft ontelbare pick-up points.

Citytrip Lyon | Boulevard

Musea
Klein Parijs zoals Lyon ook wel liefkozend wordt genoemd heeft een paar eersteklas musea. Bijvoorbeeld het Musée des Miniatures et décors de cinéma in een bijzonder mooi pand uit het begin van de 15e eeuw en het Musée des Tissus et des Arts Décoratifs. Het textielmuseum toont 2000 jaar textielgeschiedenis met een prominente plaatst voor het rijke verleden van de zijdehandel in Lyon, dat terug voert naar de Renaissance. Het miniatuurmuseum wordt binnenkort uitgelicht in een apart blogbericht.

Citytrip Lyon | Oude stad

Bouchon
Wil je op een culinaire ontdekkingsreis? Lyon is the place to be. Probeer dan vooral een ‘bouchon’. Dit is een bistro-achtig restaurant waar je gerechten van weleer kunt proeven: geroosterde varkenspootjes, varkenssnuit, pens en meer van dat lekkers. Ik ben redelijk avontuurlijk aangelegd maar er zijn grenzen en ik ken mijn maag. Voor mij werd het een simpel biefstukje met pomme dauphinois, ook lekker.

Eten
Stiefel Bräu, Am Stiefel 2, Saarbrücken €€ | Een bierbrouwerij met typisch Duitse kost.
L’Épicerie, 2 rue de la Monnaie, Lyon €€ | Voor heerlijk belegde baguettes in een huiselijke setting.
Wasabi, 76 Rue d’Anvers, Lyon €€€ | Kies een menu en laat de kok bepalen in welke volgorde je sushi eet. Trust me!

Slapen
Hotel Am Triller, Trillerweg 57, Saarbrücken €€€ | Onooglijk aan de buitenkant maar grote kamers met design feel. Goed ontbijt met uitzicht op het dal.
Mama Shelter, Hotel, Restaurant en Cocktail Bar, 13 rue Domer, Lyon €€€ | Zie 4e alinea.

Bon voyage!Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.